fredag den 26. april 2013

Majsbrød


Nu har jeg jo det her ideal om selv at bage mit frokostbrød, og selvom det i øjeblikket er knapt med tiden på grund af arbejde og skole, bliver der alligevel bagt med jævne mellemrum. Der er simpelthen intet der slået et stykke nybagt brød, frisk fra ovnen. I mit tilfælde kunne man måske endda snakke om noget nær en afhængighed.
For at variere oplevelsen prøver jeg forskellige brød - vil ikke sige forskellige opskrifter for det ville betyde at jeg rent faktisk skulle følge en vejledning, og det er som om det bare aldrig rigtig sker i praksis. I dette tilfælde blev variationen til et majsbrød, dog uden rigtige majs, men med masser af majsmel, polentagryn. Det gav brødet en god tekstur, og gjorde dejen rigtig lækker at arbejde med, lidt ligesom semolina.

Majsbrød (8-9 stk.)
5 g gær
1 dl surdej
3 dl vand
Salt
2 spsk olie
1 tsk honning
150 g polentagryn
Hvedemel - gerne halv fuldkornshvedemel og halv alm. hvedemel

Bland gær, surdej og vand, indtil det hele er rørt sammen og gæren er opløst. Rør polentagrynene i, og derefter salt, olie og honning. Til sidst tilsættes hvedemel indtil dejen har en passende konsistens. Den skal lige kunne slippe køkkenbordet og være til at ælte.
Hæver et par timer indtil dejen har dobbelt størrelse. Dejen vendes ud på et køkkenbord drysset med polentamel og skæres forsigtigt i stykker. Drys din bageplade med polentagryn. Bollerne transporteres over på bagepladen med den polentafyldte side op, sådan at der er polenta på både top og bund. Det hjælper med at gøre dem lækkert sprød-bløde på ydersiden.

Bages ved max temperatur i ca. 15 minutter. Bollerne bliver allerbedst hvis man sprøjter vand ind i ovnen med en forstøver, eller har en varm bagplade som man kan smide en dl vand på når bollerne sættes ind i ovnen.

Bollerne er meget fryseegnede, og kan nemt tøes op i mikroovnen lige inden de skal bruges, så er de næsten som nybagte igen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar