torsdag den 30. maj 2013

Bønnegryde


Nå. Så kom jeg igen til at snyde kæresten for kød til aftensmaden, men denne gang var det nu med fuldt overlæg. Jeg fik en ret kaldet Tostada De Frijoles på Restaurant Tortilla Flats for et par uger siden, og siden da har jeg pænset på at forsøge at rekonstruere den derhjemme. Jeg er ikke sikker på at denne her bønnegryde ligner 100%, der er fx ikke nogen slatten tortillaskal under bønnerne, men resultatet blev i hvert fald super godt. 
Da kæresten fik det serveret tror jeg faktisk ikke engang at han reelt savnede kødet, selvom han nødigt ville indrømme det. 

Bønnegryde (2 personer)
1 ds. kidneybønner
1 ds. butterbeans
1 kæmpe løg eller 2-3 små
4 fed hvidløg
1 grøn chilipeber
1 lime, saften af
2 dl bouillion
1 dl fløde
Salt & peber

Løg, hvidløg og chili hakkes. Fjern eventuelt kernerne fra chilien hvis retten ikke skal blive for stærk. Disse sauteres i en sjat olivenolie indtil løgene begynder at blive gyldne i kanterne.
Dræn bønnerne og skyld dem eventuelt en gang eller to, inden de hældes i gryden. Vend dem med løgblandingen.
Tilsæt herefter boullion, fløde, saft af 1 lime og en smule salt og peber. Retten skal koge indtil væsken er reduceret væsentligt, ca. 20 minutter. 
Smages til med salt og peber inden den serveres med lune tortillas, salat og avokado. 

onsdag den 29. maj 2013

Chokoladescones



Det er noget skidt når man følger sådan nogle lækre og inspirerende blogs som fx Smagsløjer, for lige pludselig sidder man der midt i en sundhedsretstime og får en ubærlig trang til at smide alt, hvad man har i hænderne for at cykle hjem og bage scones. Det gjorde jeg nu ikke, det var dog meget fristende, så straks jeg fik fri, var jeg på vej hjem for at bage. Heldigvis kunne det lige passes ind i en mellemtime, for det tager ingen tid at smække sådan en portion scones sammen. 
Opskriften er stykket sammen ud fra et par andre scones opskrifter indtil den havde et indhold og en mængde der lige passede mig. 

Chokoladescones (9 stk.)
50 g smør
1/3 dl rørsukker
70 g chokolade
3 dl mel
1½ tsk bagepulver
1 knivspids salt
1 1/4 dl mælk eller fløde

Bland de tørre ingredienser mel, bagepulver, rørsukker og salt i en skål. 
Skær smøret i små stykker og bland den med den tørre blanding. Findel smøret med fingrene til det er en grynet masse. Hak chokoladen i mindre stykker og bland den i massen.
Tilsæt mælk/fløde og rør rundt til du har en glat dej. Den skal nok lige æltes en smule, men kun indtil den netop hænger sammen.
Del dejen i ti lige store stykker og pres dem let flade.
Bag dem ved 250 grader i ca. 10 minutter. Lad dem køle kort på en bagerist og server dem frisklavede og varme!


tirsdag den 28. maj 2013

Beauvaisbrød


Jeg har bagt dette brød flere gange, og hver gange bliver det super lækkert. Sidst jeg lavede det var til en morgenfødselsdag, hvor alle var meget begejstret og troede jeg havde været ved bageren. Så dette tager jeg bestemt som en kompliment. Denne gang havde jeg lavet lidt om på opskriften, da jeg ikke havde noget rug- og sigtemel, så jeg brugte havregryn i stedet for. Jeg glemte også at tilsætte øllen, dette gjorde heller ikke det helt store, det blev stadig et rigtig lækkert brød. De specielle ved denne er at der bruges surdej. Har man det ikke til at starte med, kan man undlade det, tilsætte mere gær, og tage et stykke dej fra bagefter. Skal man ikke bage brødet inden for en uge, kan man tage dejen og sætte den i fryseren. Så har man surdej klar til næste gang. Opskriften er fra "Varm på brød og lun på boller" af Rikke Holm

Beauviasbrød, 2 store brød
100 g surdej(har du ikke surdej, tilsæt da 10 g mere gær)
12 g gær
50 g sirup
7½ dl vand (1½ dl mindre vand, hvis der bruges en halv øl)
30 g salt
½ øl eller 3 spsk maltsirup eller 2 spsk malt
120 g rugmel
120 g sigtemel ( sigtemel er en blanding af hvedemel og rugmel)
825 g hvedemel

Surdej, gær, sirup, vand, salt og øl/maltsirup/malt røres sammen til gæren er opløst. Tilsæt herefter rugmel og sigtemel. Hvedemel tilsættes lidt ad gangen. Der æltes i 5 min enten med håndmikseren eller med hænderne. Herefter stilles dejen til hævning til køleskabet natten over, hvis det skal gå stærkt kan den stilles på køkkenbordet et par timer. 
Dejen hældes ud på bordet og 100-150 g dej tages fra til næste gang. Resten af dejen dele i to og disse formes til to brød på denne måde: Dejen bankes ud så det ligger lidt aflangt på bordet. Enderne foldes ind. Den øverste tredjedel foldes ned. Fingrende sættes i siden af dejen og der strammes lidt mens resten af dejen rulles sammen. Samlingen vendes ned af når den bages. Brødene efterhæves 1-2 timer til den har fået dobbeltstørrelse. Brødene drysses med mel og sættes ind i en 260 grader varm ovn. Mest optimal sættes brødene på en varm pizza/brød sten. Har man ikke en sådan, kan brødene med fordel glides over på en varm bageplade. Efter 10 min. skrues ned på 200 grader hvor brødene står i 20 min ekstra. Der er en god ide i løbet af de første 10 min. enten at sprøjte med vand inde i ovnen så damptrykket stiger, dette får brødet til at puste sig mere op. Eller have et fad med vand i ovnene under brødet. 
Brødet tages ud af ovnen og køler af på en bagerist.

tirsdag den 21. maj 2013

Måltidsalat med limemarinerede kartofler


Hamburgerryggen lever stadig! Men jeg er stille og roligt ved at få kål på den. Hvad kan man så lære af det? Ja, at en hamburryg er temmelig stor til to personer, men jeg har da fået udfordret min kreativitet, så intet er så galt at det ikke er godt for noget. 
På førstedagen lavede jeg glaseret hamburgerryg, ved at smøre den med sennep og rulle den i brun farin. Ca. en time i ovnen med lidt vand i bunden af fadet og så er den himmelsk. 
På andendagen prøvede jeg noget nyt og kokkerede en omgang mac & cheese med tern af hamburgerryggen, løgbaseret sauce og sprød top.
Tredjedagen gik jeg i en anden retning og fixede os en let måltidssalat. Og således kan man alligevel spise sig igennem sådan en fætter bare to personer og uden at få kedelig og ensforming mad på tredjedagen. 

Måltidssalat (3 personer)
750 g kartofler
3 skiver hamburgerryg
12 cm agurk
1 rødløg
et par håndfulde babyleaves
olivenolie
saft af 1 lime
salt & peber

Kartoflerne skrælles, skæres i mundrette stykker og koges. Imens blandes en marinade af limesaft og olivenolie krydret med salt og peber. Når kartoflerne er møre hældes vandet fra dem og de vendes i marinaden, gerne mens de stadig er lune. De kan sagtens tåle lige at stå en halv times tid på køkkenbordet og køle af.
Rødløget skæres i fine ringe og agurken i tern. Skiverne af hamburgerryg deles ligeledes i tern og blandes med løg og agurk, samt de marinerede kartofler og babyleaves. Serveres herefter. 

mandag den 20. maj 2013

Mac & Cheese


Mac & cheese er en af de der amerikanske livretter, som jeg har læst om i utallige børne- og ungdomsbøger gennem tiderne. Det er bare ikke noget jeg nogensinde selv har prøvet, så da jeg faldt over denne opskrift på huffingtonpost vidste jeg, at jeg blev nødt til at prøve det. Basen til saucen er løg, så allerede der var jeg overbevist! Jeg tror det var det, der i sidste ende gjorde at retten ikke blev så fed at smage, selvom den absolut havde den cremene fornemmelse, som jeg forventede. 
Kæresten krævede, at der skulle være kød i dagens ret, så jeg tilsatte tern af sennepsglaseret hamburgerryg, da jeg havde en rest af det fra i forgårs. Det skyldte jeg ham også, eftersom jeg glemte kødet i går aftes, og vi derfor fik et måltid som var vegetarisk, helt uden at det var planen. Hovsa. Men nå, mac & cheese blev et hit. Så skal det i øvrigt være usagt hvor stor en del af successen, der skyldes tilstedeværelsen af kød. 

Mac & Cheese (3 personer)
220 g fuldkornspasta
3 løg
9 fed hvidløg
1½ dl vand
½ tsk sennepspulver
½ tsk cayennepeber
2 dl revet ost, fx cheddar eller gouda
1 dl cremefraice eller græsk yoghurt
salt & peber
rasp
1 dl revet ost
skinkestrimler

Pastaen koges i letsaltet vand efter anvisningen på pakken. Jeg brugte fuldkornspenne og de skal koge ca. 15 minutter, selvom pakningen siger at 12 kan gøre det.
Løgene hakkes groft sammen med hvidløg og puttes i en mikroovnsskål sammen med vandet. Dækkes med husholdningsfilm og koger 10 minutter i mikroovnen. Når tiden er gået pureres massen i en minihakker, og overflyttes til en gryde. Løgpureen koges sammen med sennepspulver, cayennepeber og revet ost. Når osten er smeltet ind i saucen blandes cremefraichen i og der smages til med salt og peber. Kan du lide maden en smule stærkere kan mængden af cayennepeber justeres.
Den kogte og afdryppede pasta blandes med saucen og skinkestrimler, hældes i et ildfast fad og drysses med rasp og revet ost. Bages ca. 15 minutter ved 180 grader indtil osten er gylden.

Havrekiks

Det startede egentligt med at jeg havde iskiks i tankerne, men efter en halv times googling var det tydeligt, at det ikke lige var til at finde sådan en opskrift. Til gengæld faldt jeg i processen over denne opskrift på havrekiks - ikke ligefrem det samme, men ja, i mangel af iskiks måtte de prøves. (Hvis der er nogen der rent faktisk har en iskiks-opskrift er de meget velkommen til at skrive et link eller lignende i kommentarfeltet) 
Havrekiksene blev fine og sprøde og de smager lidt ligesom digestive kiks, så de kunne sikkert være fine til et ostebord med en gang smørreost eller en skive god gouda. Så fancy er det dog ikke nu her, og de kan også sagtens indtages uden videre. Opskriften er fra Valdemarsro.dk.

Havrekiks (ca. 30 stk.)
100 g blødt smør
3 dl havregryn
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1/2 dl rørsukker
1 dl kogende vand
1/2 tsk bagepulver
1/2 tsk salt

De starter med at røre sukker og smør sammen. I en anden skål tager du havregyn og hælder det kogende vand over. Mel blandes med bagepulver og salt, inden alle ingredienserne endeligt blandes sammen og æltes til en ensartet dej. Den er rimelig blød på dette tidspunkt, så den skal lige en tur i køleskabet en times tid. 
Når dejen er kølet ned, deles den op i små kugler, der trykkes flade og fordeles på en bageplade. De flyder ikke ud så de kan sagtens ligge tæt. Størrelsen kan man justere som det passer en, mine kiks var ca. 5 cm i diameter, så altså lidt mindre end en normal digestive kiks.
Kiksene bages ved 180 grader i 15 minutter. 

søndag den 19. maj 2013

Krydrede karbonader og flødekartofler

Denne opskrift på krydrede karbonader var en min mor havde fundet i sine gemmer og havde lyst til at prøve. De smager super lækkert og er rigtig nemme at lave, vi lavede dem sammen, da det altid er rigtig hyggeligt at lave mad sammen. Vi lavede fløde kartofler til. Dette er de bedste flødekartofler jeg kender! Normalt laver folk dem ved blot at hælde en masse fløde over kartoflerne og så krydre dem med lidt paprika, men ved lige at tilsætte lidt ekstra får man disse super lækre kartofler. 

Krydrede karbonader, 4 pers.
600 g hakket svinekød
3 kogte kartofler
2 æg
4 spsk hakket løg (må gerne være fint hakket)
3 spsk vand
2 tsk salt
½ tsk peber
½ tsk allehånde
100 g bacon
4-8 skiver kartofler

Flødekartofler, 4 pers.
1 kg kartofler
½ porre
½ løg
½ pk bacon
1 spsk all around kryderri
1 pk money sovs
1 dl fløde
2 dl mælk

Først forberedes flødekartoflerne: kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver. Porren og løget renses og skæres i ringe. Alle ingredienserne blandes godt i et fad. Det bages i ovnen i ca 1 time ved 175 grader.

Derefter forberedes de krydrede karbonader. De kogte kartofler moses og blandes sammen med svinekødet, æg, det hakkede løg, vand, salt, peber og allehånde. De røres til en god fars hvorefter de formes til fire-seks fine karbonader. Disse dækkes med bacon og bages i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter. Ved de sidste 10 min lægges der en skrive ost oven på hver karbonade.

mandag den 13. maj 2013

Squashpasta med tomatsauce


For et par dage siden på jeg på Miss Muffin en henvisning til squash pasta, hvilket mindede mig om at jeg da også selv havde en opskrift på det liggende. Det var et skønt måltid til en søndag after efter at have fået fastfood lørdag, og hvor jeg virkelig havde brug for noget der bare skulle være sundt. Selvom jeg har en indgroet svaghed for pomfritter og andre salte, sprøde ting, så er det også godt at kunne opveje sådanne måltider med noget, der kan spises med lidt bedre samvittighed.
Squashpasta smager ikke fuldstændig som pasta, men med en god tomatsauce og en lækker salat til, smager det godt nok til at kunne spises som en erstatning en gang imellem.

Squashpasta med tomatsauce (2 personer)
2 squash
1 dåse hakkede tomater
1 rødløg
3 fed hvidløg
1 rød chili
1 tsk honning
1 tsk hvidvinseddike
salt & peber
olivenolie

Squashen rives i strimler på rivejernet. Det du skal bruge er tynde, flade bånd af squash som kun er en millimeter eller to tykke. Den midterste del af squashen, kernerne, smides væk.Strimlerne steges på panden i en smule olivenolie i ca. 5-8 minutter indtil de er blødgjort lidt, men uden at de bliver rigtigt slatne.

Tomatsaucen laves ved at hakke løg, hvidløg og chili, der alt sammen steges i lidt olivenolie indtil løgene begynder at blive gyldne. Derefter tilsættes hakkede tomater, honning og hvidvinseddike samt salt og peber og det hele koger en 10 minutters tid.

Til pastaen serverede jeg en salat bestående af
Et par håndfulde baby leaves,
en håndfuld blåbær,
et par spsk tørrede tranebær,
smuldret feta


søndag den 12. maj 2013

Søsterkage

Denne kage er omdøbt til søsterkage, da den er perfekt at lave sammen med en anden. Godt nok er kagen godt kamufleret på dette billede, men den består af en lys kagebund med marengs på toppen. Dermed kan den ene lave bunden og den anden lave toppen. Kagen serveres med en creme af flødeskum og creme fraiche og frisk frugt. 
Den smager rigtig godt og er super lækker til sommeren og den kan nemt laves i store mængder. 
Opskriften har min søster fået, da hun gik på efterskole. 

Søsterkage, en bradepande
250 g margarine
200 g sukker
4 æggeblommer
2 dl mælk
150 g mel
3 tsk bagepulver

4 æggehvider
300 g sukker
100 g nødder (hasselnødder eller mandler)
2 tsk vanilje sukker

3 dl piskefløde
3 dl creme fraishe

Margarine og sukker piskes godt sammen, æggeblommerne kommes i et ad gangen, mælken blandes i skiftevis med mel og bagepulver.

Æggehvide piskes stift, når de er stive piskes sukker og vaniljesukker i lidt ad gangen til det bliver blankt og sejt. Nødderne hakkes meget fint, og vendes forsigtigt i massen. 

Dejen fordeles i en bradepande, ovenpå fordeles marengsen. Kagen bages i ovnen  i ca 20 min ved 175-200 grader. Kagen vil være blød i midten. 

Piskefløden piskes meget stift, heri vendes creme fraishe. 

Når kagen er kold serveres den med cremen og frugt.

mandag den 6. maj 2013

Svensk Pølseret


Svensk pølseret er en ret jeg kunnet have svoret jeg aldrig nogensinde ville komme til at lave i mit eget køkken. Ja, der kan man bare se. Jeg tror måske det er fordi jeg husker det fra skolens madordning som noget moset og utiltalende, og jeg kan absolut ikke udstå kartoffelmos, så det forklarer det nok. I denne hjemmelavede version er kartoflerne faste, der er brugt en lækker røget medister og så har den lige fået et hint af cayennepeber, for lige at give lidt ekstra krydderi. 
Opskriften som jeg har taget udgangspunkt i er fra www.kvalimad.dk, men med visse ændringer. 

Svensk pølseret er ikke noget man serverer for at imponere sine gæster, men det er et godt gedigent måltid der mætter, og som er nemt og billigt at lave. Jeg kommer helt sikkert til at lave det igen en anden dag, for det var et hit herhjemme.

Svensk Pølseret (4 personer)
1½ kg kartofler 
2 løg
1 røget medister
1 spsk paprika

½ tsk cayennepeber
4 dl vand
1 dl fløde

5 spsk tomatpuré
1 spsk salt (ca.)

olie

Kartoflerne skrælles og koges, alternativt kan der bruges en rest. De skæres i mundrette bidder. Løgene hakkes semi-groft og den røgede medister skæres i halvmåner. 
Løg steges i olie indtil de er klare. Den røgede medister tilsættes og steger med et par minutter. Herefter tilsættes vand, tomatpure, krydderier og salt, og det hele røres godt sammen inden kartoflerne kommer med ned i gryden. Lad det lige koge et par minutter før fløden tilsættes, og derefter lad det småkoge en 10 minutter eller indtil konsistensen føles rigtig.

Himmelsk Kartoffelsalat


Sådan en dejlig forårsweekend skal nydes i fulde drag, især taget i betragtning, at det er min sidste rigtige friweekend inden 21. juni, for eksamenslæsningen er gået i gang i dag, og kommer til at vare indtil da. Forårsvejret blev udnyttet til at kæresten og jeg gik en tur ned i parken med en engangsgrill, noget grøn salat og så denne kartoffelsalat. Det var skønt at side på et tæppe med årets første grillmad og bare nyde det. 
Jeg har en stadart kartoffelsalat med cremefraiche, sennep og karry som jeg laver ret tit, men denne gang blev det til en lidt anderledes version med citron og fløde i stedet. Eller lime og fløde, for det var nu engang det jeg havde. Opskriften er fra en bog der blot hedder Salater af Elsa Petersen-Schepelern og er til seks personer. Jeg havde skaleret den ned så den passede til bare os to, men her kommer den i sin fulde udstrækning.

Kartoffelsalat (6 personer)
1 kg kartofler
2 rødløg 
6 æg
 friskpresset saft af 1 citron eller 1 lime
2½ dl piskefløde
salt og peber

Kartoflerne koges og pilles, og derefter skæres de i mundrette stykker. Løgene skæres i tynde ringe - mine var skåret meget tyndt, da jeg helst ikke ville have at de skulle overskygge resten. Æggene koges 9 minutter til de er hårdkogte, pilles og hakkes. 

Citron, fløde, salt og peber røres godt sammen. Alle ingredienserne blandes, helst mens kartoflerne stadig er lidt lune. 

Kartoffelsalaten er bedst serveret ved stuetemperatur, så hvis den har været i køleskabet bør den tages ud lidt inden man skal spise.