søndag den 15. juni 2014

Mad roulade

Første gang jeg fik denne ret var til en fødselsdag i familien. Det smager virkelig godt og det tager et sted mellem 30 til 45 min at lave. Pandekagedejen virker måske en smule tynd, men frygt ikke den bliver god alligevel. Man kan altid varrierer fyldet efter hvad man godt kan lide. Jeg kunne også forestille mig at man kan bruge andet mel end hvedemel.

Dette er måske det sidste indlæg fra min side et stykke tid. Jeg har tre eksaminer inden for de næste 2 uger. Og de tager det meste af min tid, og dermed også tiden jeg ellers bruger på madlavning. 

Mad roulade, 4 pers
4 æg
500 ml mælk
125 g mel
Salt og peber

Fyld
1 pakke pikant friskost
1 pakke skinke i strimlerne
1 rød/grønne peberfrugt

Mel vejs af i en skål salt, peber, æg og mælk tilsættes. Det hele røres godt sammen. Det hældes ud i en stor bradepande beklædt med bagepapir. Bages i oven ved 200°C i 30 min. 
Peberfrugten renses og skæres i små stykker. Friskosten kommes i en gryde og smeltes. Peberfrugt og skinke tilsættes til den flydende friskost. Lad det koge et stykke tid. Når pandekagen er bagt færdig fordeles fyldet og den rulles som en roulade. 

mandag den 9. juni 2014

Rabarber saft



Så er det  vist ved at være tid til at jeg melder mig under fanen igen. Det har været et travlt, men godt forår.
Jeg får Aarstidernes mix kasse hver anden uge, og her var der rabarber i. Jeg ville ikke bage kage, da jeg har besluttet at holde igen for en periode. Men hold da op det er svært nogle gange. Jeg var dog så heldig at en af mine veninder gav mig opskriften på rabarber saft. Den oprindelige opskrift kan i derfor se på: missoverballe.com. Her er den så igen nu med en enkelt tilføjelse: atamon. Jeg havde nogle gamle vanille stænger jeg havde brugt i vanille sukker som jeg brugte i stedet for en halv frisk stang. Det blev ganske fint. I starten var jeg også lidt skeptisk over for kanel, men det funger overraskende godt.
Flasken bagerst er opblandet saft. Flasken forrest er den koncentrerede saft. 

Rabarber saft (~1,5 liter)
500 g renset rabarber
250 g sukker
1 liter vand
Saft af en citron
2 kanel stænger
1/2 vanille stang
1 tsk atamon

Rabarberne skæres i små skiver. Det hele blandes i en gryde påhør atamon og koges en halv til en hel time. Dette gøres for at forlænge holdbarheden. Glas flasker renses og skoldes for ar være helt rene og så sterile som muligt. Til saften tilsættes der atamon skoldes saften ikke må koge imens. Glassene skyldes også i lidt atamon indvendig. Lad lidt atamon blive i flasken. Sigt den varme saft gennem et klæde og hæld det på glassene. Saften må ikke være så varm at glasset springer. Sætte prop på med det saften er hældt på flaske. Dette Gør at holdbarheden også øges.
Det opbevares på køl.  Mindst holdbar i 3 uger.

Saften blandes op med vand efter smag. 

mandag den 17. marts 2014

Brownieislagkage


Når man har sagt brownie og islagkage, så behøver man næsten ikke sige mere. Men, ja, lidt snakkesalig er man vel altid. 

Browniebunden her er lavet med min yndlingsbrownieopskrift, og den gør sig rigtig godt sammen med isen. Jeg gjorde dog den fejl at fryse bunden ned først, og selvom jeg elsker frossen brownie vil jeg ikke anbefale det til dessertbrug (Kun til de der tilfælde hvor man har et akut behov for brownie. Der er det til gengæld genialt.), for bunden bliver temmelig fast af det, hvilket gør det sværere at frigøre et stykke uden brug af vold. 

Isen må jeg desværre indrømme er købt denne gang i stedet for hjemmelavet, men hvis man føler for en hjemmelavet version skal jeg henvise til mit tidligere indlæg omkring islagkage. I alle tilfælde skal isen dog være frossen før brownien med succes kan fordeles i den.

Brownieislagkage: (6 personer)

120 g smør
175 g mørk chokolade
2 dl sukker
2 æg
En anelse salt
1 spsk vaniljesukker
2 dl hvedemel

1 liter vaniljeis


Smør og chokolade smeltes nænsomt sammen i en gryde. Når denne er helt glat, slukkes for varmen og sukkeret tilsættes sammen med vaniljesukker. Æggene røres i et efter et, vær opmærksom på temeraturen af chokoladeblandingen, hvis den er for varm får du røræg! Til sidst røres mel og salt i.

Nu bliver det vigtigt at være opmærksom! Halvdelen af browniedejen fordeles i en 22 cm springform. Laget skal helst ikke være mere end ca. 1½ cm tykt. Resten af dejen fordeles i en bradepande.

Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter. 

Afkøles til stuetemperatur eller eventuelt køleskabstemperatur. Den fine springformede brownie er islagkagens bund, den anden halvdel moses sammen med ca. 1 liter vaniljeis indtil bronwien er mere eller mindre opløst. Man kan med fordel lade nogle klumper være tilbage, det giver både tekstur og en lækker smag. 

Fordel isen oven på den kolde kagebund, server straks og mærk hvordan du øjeblikkeligt bliver et lykkeligere menneske.


 

søndag den 16. marts 2014

Ovnbagt Blomkål


Denne her opskrift er mere eller mindre mac'n'cheese bare med blomkål og hakkede mandler på toppen. Og det er helt i orden med mig. Opskriften er fra Jamie Olivers nye kogebog Spar Med Jamie. Jeg er ellers ikke specielt en Jamie-fan, men jeg faldt over den til et bogudsalg og der var nogle retter i den, der så virkelig lækre ud. 

Det her blev lidt en kondenseret version som er lavet med ninja hast fordi jeg havde brug for et kreativt indslag til aftensmaden, så den er ikke helt i overensstemmelse med Jamie Olivers opskrift, men hvis man vil havde den fulde originale opskrift kan jeg anbefale kogebogen.

Blomkål'n'cheese (4 personer)
1 blomkålshoved
50 g smør
50 g hvedemel
5 dl mælk
75 g cheddar
Mandelflager
Rasp
Timian

Blomkålen koges ca. 10 minutter i letsaltet vand. Samtidig laves en opbagt sovs hvor melet piskes ud i det smeltede smør inden mælken tilsættes lidt efter lidt. Når sovsen er jævn smeltes osten heri, og blomkålen vendes i sovsen. Det hele hældes i et ildfast fad og drysses med rasp, timian og mandelflager. 

Bages ved 180 grader i ca. 20-30 minutter.

fredag den 14. marts 2014

Kanelsnegle

 

Kanelsnegle er en af mine favoritter og også noget der altid har været min specialitet i familien. Så naturligvis greb jeg chancen for at få bagt en omgang snegle til damerne i weekenden i anledning af den meget tidlige fødselsdagsfest. 

Den bedste opskrift er fra Karolines Kogebog 2, kun med en lille bitte ændring. Jeg kunne i øvrigt sige mange gode ting om netop det eksemplar, jeg elsker Karolines Køkken 2! Der er ikke nogen af de andre der indeholder nær så mange yndlingsopskrifter som netop den. Jeg er overbevist om at det er guds gave til den kok der ikke er bange for fløde. 

Kanelsnegle (30 stk.)
2 dl mælk
25 g gær
100 g smør
2 æg
2 spsk sukker
½ tsk salt
500 g hvedemel

Fyld:
100 g blødt smør
85 g brun farin eller almindeligt sukker
2 spsk kanel

Gæren røres ud i mælken, hvorefter de øvrige ingredienser blandes i og dejen æltes til den er smidig og lækker. Den hæver en halv time et lunt sted. 

Imens blandes fyldet af blødt smør, farin og kanel. Det skal være rimelig fast inden det skal bruges, så er det nemmere at arbejde med.

Dejen slås ned og deles i to dele. Hver del rulles ud til en rektangel på ca. 25 x 40 cm og fyldet fordeles herpå. Rektanglerne rulles sammen så stramt så muligt og skæres i skiver af ca. 2 cm. Sneglene sættes på et stykke bagepapir, vær opmærksom på at stoppe enderne ind under sneglen, så de ikke ruller ud under bagningen. Sneglene efterhæver 20 minutter.

Bages ved 200 grader i ca. 10 minutter indtil de er gyldne og spises så friske fra ovnen som muligt.

onsdag den 12. marts 2014

Pulled Turkey // Trukken Fugl


I lørdags holdt jeg fødselsdag sammen med en veninde - kun ca. 1½ måned før nogen af os reelt har fødselsdag - og idet den ene af de tilstedeværende ikke spiser gris måtte menuen nødvendigvis bestå af noget andet end øf. Der var egentligt en plan for aftenens menu, men så ændrede jeg mening samme formiddag og fandt på noget jeg synes var sjovere; denne trukne fugl. Det er lige så nemt at lave som en pulled pork og jeg har brugt den samme rub, så resultatet i sidste ende var sådan set meget det samme, med den undtagelse at kalkunen grundet sin ringere størrelse ikke behøver nær så meget tid i ovnen.

Pulled Turkey (4 personer)
1 kalkunbryst (ca. 900 g)

Rub bestående af:
4 dele salt 3 dele brun farin 2 dele paprika 1 del røget paprika 1 del spidskommen 1 del chilipulver

Rubben blandes og masseres ind i kalkunen. Det skal gerne stå et par timer i køleskabet inden kalkunen kommer i ovnen. 
Den krydrede kalkun placeres i et ildfast fad med en smule vand i bunden og bages ca. 4 timer ved omkring 125 grader varmluft. Vær opmærksom på at der gerne skal være væske i bunden hele tiden. 
Når tiden er gået tages kalkunen ud og trækkes fra hinanden med to gafler. Hvis der stadig er væske i bunden af fadet så lad det endelig være, det er bare med til at holde kødet saftigt. 

Serveres i sprøde baguettes eller burgerboller med karryketchup, salat og advocado eller som en traditionel pulled pork med coleslaw.
  


mandag den 10. marts 2014

Nem trifli


Forløbet med denne dessert er at min søster en dag ringer til mig og spørger hvad man kan bruge en rest kagecreme til. Jeg tænker mig om, og det første der slår mig er (selvfølgelig) lagkage, men det næste jeg kommer på er en lækker dessert med kagecreme og frugt og knas.

Resultatet blevv lækkert, og en smule festligt ved at være anrettet i hendes fine glas og pyntet med paraplyer og glimmerstads, så hvis man har en rest kagecreme, eventuelt fordi man har bagt fastelavnsboller, så kan den bestemt anbefales. 

Da der ikke er tale om nogen exact science er her bare angivet elementerne uden nogen mål.

Trifli
Jordbær
Blåbær
Kagecreme
Flødeskum
Makroner

Jordbærene vaskes og skæres i tern inden de fordeles i et portionsglas eller en skål sammen med blåbær, herefter knuses et par makroner hen over og kagecreme og flødeskum fordeles oven på. Giv den gerne to lag for effektens skyld og pynt så med paraplyer eller revet chokolade.

fredag den 7. marts 2014

Biscotti


Nogen gange får man bare en trang til et eller andet bestemt. I dag var trangen til biscotti. Da jeg ikke drikker kaffe dypper jeg som regel mine biscotti i varm kakao eller som i dette tilfælde i min helt egen opfindelse chai-choco-latte, som består af halv chailatte-pulver og halv kakaopulver. Så føler jeg egentligt ikke at jeg går glip af noget ved ikke at drikke kaffe. 

Biscotti (ca. 40 stk.)

250 g mel
100 g brun farin
150 g sukker
½ tsk bagepulver
2 æg
Et stænk citronsaft
1 tsk kanel
1 spsk vaniljesukker
150 g mandler

Alle de tørre dele blandes og samles med æg og citronsaft. Ælt indtil massen er ensartet og del den i to, der hver trilles til en lang pølse, som lægges på en bageplade og trykkes let flad med fingrene. Bages ved 180 grader i ca. 15-20 minutter. Herefter tages pølserne ud og skæres i skiver af ca. 1½ cm tykkelse. Skiverne fordeles på bagepladen igen og bages endnu en gang ved ca. 100 grader i omkring en time indtil de er helt sprøde. 

onsdag den 5. marts 2014

Æblekage med marcipan


Jeg tør næsten ikke tænke på hvor længe det egentligt er siden at denne her opskrift blev afprøvet. Desværre er den lavet til en særlig lejlighed, så jeg kan ikke engang hævde at have glemt det. Ups.Sandheden er, at den er helt tilbage fra Kagefestivallen i november måned. 

Taget i betragtning at Kagefestivallen vel nok havde omkring 40 slags kage blev der spist vældig godt af denne, så der var kun et ganske lille stykke tilovers til desserten om aftenen (for hvad har man lyst til aftenen efter at have spist kage hele eftermiddagen, ja, selvfølgelig, mere kage!)

Opskriften er tilvirket efter en opskrift på pærekage fundet på arla.dk

Æblekage (1 bradepande)
250 g smør
300 g sukker 

3 æg
375 g hvedemel 
1 spsk bagepulver
¼ liter mælk
200 g groftrevet marcipan
2 spsk sukker 


Blødgør smørret, enten ved at efterlade det på køkkenbordet en times tid eller ved at give det en snurretur i microovnen, og pisk det herefter sammen med sukkeret. Æggene piskes i et af gangen indtil dejen er luftig. Mel og bagepulver blandes og vendes i sukkerblandingen skiftevis med mælken. Marcipanen rives groft og vendes i dejen med en dejskraber. 
Dejen fordeles i en bradepande med høje kanter af den slags der følger med ovnen. 

Æblerne skrælles og skæres i tynde skiver inden de kunstfærdigt fordeles oven på dejen. Alternativt, hvis man er lidt doven kan æblerne skæres i tern og røres i dejen samtidig med marcipanen - i så fald drysses et par skefulde sukker over kagen inden den bages for et smukt sprødt resultat.

Bages ved 175 grader i ca. 25 minutter indtil den er gylden på toppen.

mandag den 3. marts 2014

Brødbudding a la Nigella


Hen over nytåret kom jeg til at kigge i en af Nigella Lawsons kogebøger som min svigersøster har stående og der faldt jeg over denne. Brødbudding er faktisk noget jeg et stykke tid har overvejet at skulle prøve efter jeg så det i Den Store Bagedyst i efteråret og nu fik jeg så også gjort det. Det var lidt en af de der retter, jeg har lavet, bare fordi jeg kan. Men det er jo også okay.

Konceptet er meget spøjst da der er tale om gennemblødt brød som bages i ovnen og konsistensen af det færdige produkt bliver også derefter. Det er meget specielt at få i munden, men det smager ganske godt. Og når man spiser det forstår man godt hvorfor det hedder budding, for det har faktisk en buddingagtigt konsistens, selvom det ikke nødvendigvis er det man forventer når man tænker på hvad den består af. 

Brødbuddingen skal helst spises frisk fra ovnen, men hvis man har en rest kan den også varmes i microovnen dagen efter men et nogenlunde resultat - så er sprødheden dog forsvundet fra toppen.

Opskriften er tilvirket fra Nigellas Køkken.

Brødbudding a la Nigella (6 personer)
1½ liter brød (jeg brugte det billige ciabattaflute fra Netto, som jeg skar i terninger og puttede i mit målebæger indtil det fyldte ca. 1½ l)
3 æg
½ dl brun farin
2,25 dl fløde
4 dl mælk
100 g chokolade
sukker til drys

I en stor skål (der skal kunne rumme alt brødet) piskes æg, brun farin, mælk og fløde sammen. Brødet skæres i terninger på ca. 2 x 2 cm og chokoladen hakkes groft. Brød og chokolade druknes i den flydende masse, hvor det skal have lov til at stå 15 minutter i køleskabet.
Når tiden er gået hældes det opblødte brød og resten af cremen i et ildfast fad, pres gerne brødternene lidt ned så de dækkes ordentligt af cremen, herefter tilbringer de endnu 15 minutter i køleskabet mens ovnen varmes op til 160 grader. 
Toppen af brødbuddingen drysses med sukker, jeg brugte almindeligt hvidt sukker, men rørsukker ville helt sikkert også være lækkert. Buddinges bages i 50-60 minutter indtil cremen er fast og toppen spørd. 

Nigella nævner det vist ikke, men helt personligt tror jeg denne ville gøre sig rigtig godt sammen med en kugle god vaniljeis.  

lørdag den 1. marts 2014

Rognfrikadeller og Linsemos


Der har godt nok været stille her på bloggen på det seneste, det beklager jeg.For mit vedkommende er der nok desværre gået yoga, eksamen og specialeskrivning i den, men jeg skal prøve at være lidt mere nærværende fremover - der bliver jo stadig lavet mad her i køkkenet!

Denne opskrift er en jeg har med helt tilbage fra hjemkundskabstimerne i 7. klasse og er en lækker, nem og billig måde at få lidt fisk på bordet, da frikadellerne er lavet på torskerogn. Man kunne måske få fat i ægte bukser og lave dem af det, men jeg har nu bare brugt en dåse med torskerogn, hvilket også gør det til en god panik-ret til de dage hvor der ikke er taget noget op af fryseren. 

Tilbehøret lavet på røde linser opstod egentligt mest fordi, jeg ikke havde den bulgur, som jeg ellers var overbevist om befandt sig i mit ellers overfyldte køkkenskab. Men den kreative kok fortvivler ikke, og resultatet blev rigtig godt - lidt a la kartoffelmos (som jeg ellers ikke kan lide) bare på linser i stedet. 

Rognfrikadeller (3 personer)
1 dåse torskerogn
1 lille løg
1 æg
3 spsk mel
salt & peber
smør til stegning

Hak løget fint og bland det med torskerognen der kan 'løsnes' med en gaffel. Heri røres også æg og mel samt salt og peber indtil farsen har den rette konsistens. Formes til deller og steges i smør.

Linsemos (3 personer)
200 g røde linser
200 g champignon
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 bouillionterning
salt & peber

Linserne koges møre i vand tilsat boullionterningen. Det tager ca. 15 minutter, herefter drænes linserne og parkeres i en si. Imens skæres champignon i skiver, mens løget og hvidløget hakkes. Begge dele svites i en klat smør (gerne i linsegryden for at spare på opvasken!) indtil løgene er bløde og champignonerne har taget farve. Herefter hældes linserne tilbage i gryden og blandes med i. Der kan eventuelt tilføjes mere smør af hensyn til konsistensen og smagen. Retten serveres varm som tilbehør til fx deller.

fredag den 3. januar 2014

Salte Æbleskiver

Jeg har lige fået denne helt nye æbleskivepande i julegave og denne skulle da selvfølgelig prøves af. Jeg har før prøvet denne opskrift og den er genial. Men denne gang i stedet for rejer og bladsilleri eller fennikel brugte jeg ost og skinke som fyld og undlod limen i selve dejen. Jeg vil mene at denne opskrift kan man putte hvilken som helst anden slags fyld i så du må endelig ikke holde dig tilbage. Opskriften er var en vidunder opskrift bog jeg fandt på bogmessen for et par år siden. Den hedder "Måltider 500 opskrifter fra Katrine Klinkens køkken"

Salteæbleskiver, ca. 25 styks. 
250 g hvedemel
1 tsk groft salt
1 tsk natron
3 æg delt i æggeblomme og æggehvide
4 dl kærnemælk
1 tsk limeskal

Fyld 1
200 g pillede rejer
½ fennikel eller 3-4 stængler bladselleri

Fyld 2
100 g ost
100 g skinke

Mel blandes med salt, natron og revet limeskal(Limeskallen undværes hvis det ikke passer med fyldet fx. i fyld 2). Æggeblommerne piskes med kærnemælk. Melblandingen piskes i let ad gangen, således at der ikke kommer klumper. Dejen skal hvile i en ½ time. Æggehviderne piskes stive og vendes forsigtigt kort før æbleskiverne skal bages. 

Æbleskivepanden varmes op, hullerne smøres godt med smør. Hullerne fyldes derefter næsten til kanten med dej. Jeg fandt her ud af at det er bedst at vende æbleskiverne en kvart omgang når der er dannet en bagt skal uden på derefter fylde dem med en skefuld af hver fyld del. I fyld 1's tilfælde rejer og fennikel. Derefter vendes æbleskiven igen en kvart omgang. Derefter vendes de et par gange til de er helt færdige.