lørdag den 9. februar 2013

Den tid på året; Fastelavnsboller!


I anledning af at Ann-Louise kom på besøg skulle der selvfølgelig bages, og det blev så til en omgang hjemmelavede fastelavnsboller af den cremefyldte slags. Jeg har tidligere erfaringer med at lave lukkede fastelavnsboller, men synes egentligt at det er meget nemmere at lave dem åbne i stedet - så bliver fyldet som regel hvor det skal i stedet for at sive ud under bagningen. Og så ser det jo også ganske flot ud! Udover cremeversionen blev der også lavet nogle stykker med syltetøj for at glæde kæresten, det kan til gengæld ikke anbefales (og ikke bare fordi jeg ikke er så glad for syltetøj!) for det har tendens til at boble over og lave et forfærdeligt svineri (hvilket også er grunden til, at der ikke er nogen billeder, de var simpelthen ikke smukke nok.)

Fastelavnsboller
Opskriften er fra Den Store Bagebog 2 fra Amo og giver ca. 20 stk.

500 g hvedemel
200 g margarine
50 g sukker
50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk. salt
½ tsk. kardemomme

Mælken lunes og gæren opløses i den. Mel og de øvrige ingredienser æltes i lidt af gangen indtil dejen er ensartet og lækker at røre ved. Hæves under et fugtigt viskestykke til dobbelt størrelse - ca. 30 minutter.
Dejen deles i 20 kugler, der hviler et øjeblik inden de trilles til boller og sættes på en bageplade med god afstand. I hver bolle trykkes et hul stort nok til at rumme ca. 1 spsk kagecreme.

Fastelavsnbollerne bages i ca. 15 minutter ved 200 grader.

Bagefast kagecreme
Det er muligt at cremeportionen skal ganges op, for der er ikke helt nok i forhold til mændgen af dej, men ellers kan man jo se om man har mere held med syltetøjet end jeg havde.

2 dl mælk
½ vaniljestang
3 æggeblommer
25 g sukker
1 tsk. mel

Mælken varmes op i en lille gryde. Imens piskes korn fra en halv vaniljestang med æggeblommer, sukker og mel. Når mælken koger røres den i æggemassen, som så hældes tilbage i gryden igen. Cremen skal koge op og blive tyk før den tages af varmen, og køles af inden den skal bruges.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar