Julen er en tid, hvor mange benytter ordet plejer. Og det er da også et ord, jeg i december elsker at bruge. For hvad er en jul uden traditioner. I år har det dog taget en smule længere tid end sædvanlig at komme i julestemning, da min krop besluttede sig for at blive syg. Og så laver man ikke så meget andet end at sove og spise. Men nu er julen kommet og her er en fantastisk opskrift på pebernødder som er nemmer at lave. De er meget anderledes end dem i butikkerne og af den grund, bryder jeg mig heller ikke specielt meget om andre pebernødder end disse. De er lækre og små og nemme at spise en masse af.
Opskriften er fra min mormors gemmer.
Pebernødder, ca. 200 stk.
300 g mel
100 g smør (gerne blødt)
175 g sukker
2 æg
½ tsk kardemomme (1g)
1 tsk kanel (1 g)
1 tsk hjortetaksalt (3 g)
1 reven citronskal
Alle ingredienserne æltes grundigt sammen på
bordet. (tips til sammenblanding af ingredienser: Udvej først de tørre ingredienser og læg dem i et bjerg
på bordet, lav en fordybning i den så det ligner et hul. Læg smøret op
ad kanterne og æggene placeres i midten af hullet. Så er der styr på det
hele). Herefter trilles de ud til 1 cm tykke pølser og lægges ved siden
af hinanden på en meldrysset plade og stille i køleskabet. Ovnen tændes
på 175 grader så den kan nå at varme op. Når de er kolde og stive (ca.
et par timer efter) skæres pølserne ud i små stykker, som lægges på en
smurt bageplade. Evt. på bagepapir hvis pladerne er for klamme. Bages
ved 175 grader i ca 10 min. Pebernødderne skal ikke være mørke som dem
man køber i butikkerne, men lyse. Når de er færdige er de let gyldne.
søndag den 15. december 2013
Mormors pebernødder
lørdag den 14. december 2013
After Eight Tærte
Denne her tærte er så god, at den har sin egen æske. Eller måske nærmere, denne her tærte skulle transporteres til Århus, så jeg måtte være lidt kreativ, så den ikke blev mast på turen. Min veninde bad mig medbringe en dessert til vores lille sammenkomst; egentligt ville jeg bare have lavet en pebermynte-chokolademousse, men på en eller anden måde greb det en smule om sig, og pludselig tog jeg mig selv i at komponere denne chokoladetærte i stedet. Nå, begrænsningens kunst har måske aldrig ligefrem været min stærke side når det gælder kulinariske udfoldelser.
Anyways, til trods for at det måske ser kompliceret ud, så er den faktisk ret simpel at lave. Det kræver at man har noget pebermyntechokolade som fx After Eight, eller det billigere alternativ Fazermint. Ellers kan man også bruge chokolade med pebermyntesmag og det er sikkert også muligt at bruge almindelige chokolade og pebermynteessens.
Tærtebund (24 cm)
150 g hvedemel
2 spsk kakao
2 spsk florsukker
110 g margarine
½ dl koldt vand
Hvedemel, kakao og florsukker sigtes fri for genstridige klumper. Smørret smuldres heri indtil det er findelt, hvorefter dejen samles med vandet til det er en sammenhængende kugle.
Rulles ud og presses i en 24 cm tærteform, eventuelt med løs bund. Prikkes med en gaffel inden den bages ved 180 grader i ca. 15-20 minutter. Da fyldet ikke skal bages med, er det vigtigt at tærtebunden er færdigbagt.
Pebermyntechokolademousse
100 g pebermyntechokolade
100 g mørk chokolade
3/4 dl mælk
½ l fløde
revet chokolade til pynt
De to slags chokolade hakkes groft og smeltes herefter over vandbad hvis man er tålmodig og i microovnen hvis man ikke er. Hvis man bruger fyldte pebermyntechokolader som After Eight eller fazermint bliver chokolademiksturen en meget mærkelig konsistens, derfor røres den sammen med mælken indtil den er helt blank og glat.
Flødes piskes til fast skum med en håndmikser. Ca. en femtedel af fløden tages fra til pynt, mens resten forsigtigt vendes med chokolade/mælkeblandingen, indtil chokoladen er pænt fordelt heri. Vær forsigtig med at smage på chokolademousse, det er meget svært at holde op med at spise af den, hvis man først er kommet i gang.
Chokolademoussen fordeles i et jævnt lag i den afkølede(!) tærtebund. Flødeskummen fordeles oven på og til sidst drysses med chokoladespånder, hakket eller revet chokolade.
mandag den 9. december 2013
Julesmåkager med sukkerstokke
Så blev det også jul her på bloggen. Julestemningen er stille og roligt ved at sætte ind i takt med at der kommer styr på oppyntning, gaver og bageprojekter. Det eneste der ærger mig, er at jeg endnu ikke har haft en undskyldning for at støve æbleskivepanden af, for hjemmelavede æbleskiver er himmelske. Men i det mindste har jeg fået bagt klejner og disse småkager med sukkerstokke i. Opskriften er baseret på Lauren's Latest opskrift på Candy Cane Crinkles.
Småkager (ca. 30 stk.)
5 sukkerstokke
1½ dl smeltet smør
2½ dl sukker
1 tsk vanilie
ekstrakt eller vaniliesukker
1 æg
En knivspids salt
1 tsk bagepulver
3½ dl mel
florsukker
Sukkerstokkene smadres med en kagerulle eller andet for-hånden-værende våben. Smør og sukker røres sammen, og vaniliesktrakt og æg røres i. Mel, bagepulver og salt blandes i en separat skål og tilføjes lidt efter lidt. Til sidst blandes de knuste sukkerstokke i massen.
Dejen formes til kugler ca. på størrelse med en valnød. Disse dejkugler rulles i florsukker inden de placeres på bagepladen. Der er ingen grund til at trykke dem flade, for de flyder selv ud under bagningen.
Bages ca. 12-15 minutter ved 180 grader.
tirsdag den 26. november 2013
Chocolate swirl cheesecake
Jeg havde aftalt at bage en kage til mit nye arbejde. Jeg har ikke prøvet at bage en rigtig cheesescake før, derfor faldt jeg også denne skønne opskrift fra opskrift bogen "One more slice" af Leila Lindholm. Den var let og lækker at lave og helt vidunderligt skøn. Den kan både serveres lun og kold. Og den tager ingen skade af at stå og trække til næste dag i køleskabet. Den er også ret tung, så det er ikke sådan lige til at spise mange stykker af.
Chocolate Swirl cheesecake, 8 pers.
400g degistive kiks
150 g smør
600 g philadelphiaost
2 ½ dl yoghurt 10%
1½ dl sukker
2 tsk vaniljesukker
4 æg
1 dl piskefløde
150 g god mørk chokolade (ikke mere end 60% så bliver kagen for bitter i smagen)
3 spsk espresso kaffe
Ovnen varmes op til 175 grader. Knus kiksene til små krummer. Smøret smeltes og blandes med kiksekrummerne. Kikseblandingen hældes i en springform (læg gerne et stykke bagepapir i bunden af springformen, så er kagen letter at få af bunden). Tryk blandingen godt sammen. Bunden forbages i ca 10 min i de 175 grader. Lad bunden køle af og sænk temperaturen til 130 grader.
Philadelphiaost og yoghurt piskes cremet i en skål. Sukker og vanilje sukker blandes i. Et øg ad gangen røres i massen og til sidst røres piskefløde i.
Chokoladen brækes i mindre stykker og smeltes over vandbad. Kaffen hældes over chokoladen, og det blandes godt. Halvdelen af ostedejen blandes der chokolade i.
Halvdelen af den hvide blanding hældes i formens bund. Derefter lægges med en ske den mørkeblanding oven på. (Dette kan godt være lidt svært). Herefter lægges resten af den hvid blanding oven på og der sluttes med den mørke blanding. Træk en mønster gennem fyldet med en kniv eller tandstik. Bag kagen ved de 130 grader i ca 1 time og 25 min, til den er helt stivnet. (Jeg snød lidt her og tog kagen da den havde bagt i 1 time og 25 min fordi kl var halv tolv om aften/natten og jeg gerne ville i seng. Den var stadig lidt blød i midten, men den smagte jo stadig godt og var ikke flydende inden i)
Lad kagen køle af. Server den lun eller køleskabskold.
søndag den 24. november 2013
Græskarlasagne
Denne opskrift var et stort hit. Den smager rigtig godt og græskar er helt perfekt i denne ret. Den er også forholdsvis nem at lave. Jeg serverede kyllingefrikadeller til, men kan også være vegetarisk. Det var en super god ide med kyllingen, da kylling ikke har så stærk en egensmag og passede godt til den milde lasagne. I denne ret bliver hytteost benyttet som ostesovs. Efter at have snakket om hytteost med andre hytteost elsker, er vi blevet enige om at Cheasys hytteost er den vi bedst kan lide frem for de andre. Der er dog kun 250 g i hver bøtte. Denne opskrift er ligeledes fra arla.dk. Så hvis man kan nå at få sig et billigt græskar ville jeg bestemt anbefale denne ret.
Græskarlasagne, 4 pers.
400 g fintrevet græskar , fx hokaido
2 fintrevne, uskrællede æbler (ca. 200 g)
1 dåse kokosmælk
1 tsk fintrevet limeskal (usprøjtet)
1½ spsk friskpresset limesaft
3 spsk sød chilisauce
1 stort knust fed hvidløg
2 tsk groft salt
12 tørrede lasagneplader , fx fuldkorn (ca. 200 g)
450 g Hytteost
1 dl friske korianderblade , fintstrimlet bredbladet persille eller en blanding af begge dele
Græskaren halveres, kernerne skrabes ud og skallen skrælles af. Herefter skæres den i både som rives på et groft rivejern. Æblerne vaskes og rives ligeledes på den grove side af rivejernet. Kokosmælk, limeskal, limesaft, chilisauce, hvidløg og salt blandes sammen i en skål, græskar og æble tilsættes og det hele blandes godt sammen.
Der lægges lagvis i et ovenfast fad: *græskarblanding, lasagneplader(4), hytteost*. Gentag fra * til * endnu 2 gange. Afslut med et lag græskarblanding. Lasagnen dækkes med alufolie og bages i ovnen ved 200 grader. Efter de første 15 min. fjernes folien. Herefter bages den videre i yderlig 20 min.
Lasagnen skal trække tildækket i 10 min. før den serveres for at blive rigtig god. Pyntes med de grønne blade. Serveres med stegt kød.
Græskarlasagne, 4 pers.
400 g fintrevet græskar , fx hokaido
2 fintrevne, uskrællede æbler (ca. 200 g)
1 dåse kokosmælk
1 tsk fintrevet limeskal (usprøjtet)
1½ spsk friskpresset limesaft
3 spsk sød chilisauce
1 stort knust fed hvidløg
2 tsk groft salt
12 tørrede lasagneplader , fx fuldkorn (ca. 200 g)
450 g Hytteost
1 dl friske korianderblade , fintstrimlet bredbladet persille eller en blanding af begge dele
Græskaren halveres, kernerne skrabes ud og skallen skrælles af. Herefter skæres den i både som rives på et groft rivejern. Æblerne vaskes og rives ligeledes på den grove side af rivejernet. Kokosmælk, limeskal, limesaft, chilisauce, hvidløg og salt blandes sammen i en skål, græskar og æble tilsættes og det hele blandes godt sammen.
Der lægges lagvis i et ovenfast fad: *græskarblanding, lasagneplader(4), hytteost*. Gentag fra * til * endnu 2 gange. Afslut med et lag græskarblanding. Lasagnen dækkes med alufolie og bages i ovnen ved 200 grader. Efter de første 15 min. fjernes folien. Herefter bages den videre i yderlig 20 min.
Lasagnen skal trække tildækket i 10 min. før den serveres for at blive rigtig god. Pyntes med de grønne blade. Serveres med stegt kød.
lørdag den 23. november 2013
Græskar-chutney
Efteråret er jo græskarenes tid, og selvom sæsonen for græskar vist så småt er ved at være slut, kan man jo benytte lejligheden til at lave chutney af de sidste par stykker derude. Jeg har ikke før forsøgt mig med chutney, så hele konceptet er en smule nyt for mig, men efter at have lavet denne har jeg fundet ud af at den er skøn at brug i en sandwich sammen med stegt kylling, philadelphia og babyleaves.
Chutney (1 glas)
320 g græskar -
renset vægt
1 løg
10 gram ingefær
½ grøn chilipeber
2/3 dl eddike
2/3 dl brun farin
1 dl sukker
1 dl vand
Græskar skrælles, kernerne fjernes og kødet hakkes til små firkanter, Løg, ingefær og chilipeber hakkes også semi-fint, inden det hele svites i en lille gryde i en smule olie. Herefter tilsættes eddike, brun farin og vand, og det hele simrer ved jævn varme indtil græskaret er så mørt, at man har noget der ligner lidt mos.
Hvis der undervejs er behov for det, kan man sagtens tilsætte lidt mere vand.
fredag den 22. november 2013
Pasta med hokkaido og valnødder
Mens man stadig kan købe græskar i butikkerne, kom der her en række opskrifter med græskar. Jeg tænkte at i år måtte jeg heller komme med på græskar vognene og prøve det der græskar som jeg havde hørt så meget om. Derfor er det nu blevet til to forskellige typer retter med græskar fra mig. Dette er den første. Græskaren er lidt kedelig efter min smag, men drengen jeg serverede retten for var rigtig glade for den. Så derfor får i den også her. Opskriften er fra arla.dk, de har nogle ret gode opskrifter på alt muligt forskelligt. Retten serveres med pasta. Jeg brugte frisk pasta. I opskriften stod der at man skulle bruge en hvid mølke sovs, jeg benyttede blot mælk i stedet.
Pasta m. Hokkaido og valnødder, 4. per
1 hokkaido græskar (ca. 800 g)
3 rødløg i grove tern (ca. 200 g)
3 store grofthakkede fed hvidløg
½ liter mælk
1 lille dåse koncentreret tomatpuré (ca. 70 g)
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
½ dl friskpresset citronsaft
1 dl kapers uden lage (ca. 50 g)
75 g hakkede valnøddekerner
2 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
Græskaret skæres over og kernerne fjernes, og de skrælles for skal. Herefter skæres den i mindre stykker Rødløg og hvidløg svitses i lidt olie eller smør ca. 2 min. Herefter tilsættes græskaren og svitses i yderligt 1 min. Herefter tilsættes mælk, tomatpuré salt og peber. Retten koges sammen et par minutter til græskaren er mør uden at være blød.
Kapernes tages af lagen og dryppes af, valnøddekernerne hakkes i mindre stykker. Kapernes, valnøddekernerne og citronskallen blandes sammen. Serves som drys til retten.
Pasta m. Hokkaido og valnødder, 4. per
1 hokkaido græskar (ca. 800 g)
3 rødløg i grove tern (ca. 200 g)
3 store grofthakkede fed hvidløg
½ liter mælk
1 lille dåse koncentreret tomatpuré (ca. 70 g)
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
½ dl friskpresset citronsaft
1 dl kapers uden lage (ca. 50 g)
75 g hakkede valnøddekerner
2 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
Græskaret skæres over og kernerne fjernes, og de skrælles for skal. Herefter skæres den i mindre stykker Rødløg og hvidløg svitses i lidt olie eller smør ca. 2 min. Herefter tilsættes græskaren og svitses i yderligt 1 min. Herefter tilsættes mælk, tomatpuré salt og peber. Retten koges sammen et par minutter til græskaren er mør uden at være blød.
Kapernes tages af lagen og dryppes af, valnøddekernerne hakkes i mindre stykker. Kapernes, valnøddekernerne og citronskallen blandes sammen. Serves som drys til retten.
Etiketter:
Aftensmad,
Opskrifter,
Pasta,
Vegetar
torsdag den 21. november 2013
Pasta med sauce af røde peberfrugter
Endnu en af de der hvad-har-vi-i-køleskabet måltider, som opstod ganske spontant. Inspirationen kommer nok fra min nye kogebog Sølvskeen, erhvervet til et kup af en pris, nemlig 100 kr. til BogForum i København. Det var super nemt, lækkert og består af ganske få ingredienser.
Peberfrugtsauce (2 personer)
3-4 røde snackpebre alt efter størrelse
4 fed hvidløg
1 løg
1 dl hvidvin
½ rød chili
salt og peber
½ dl olivenolie
Grøntsagerne hakkes, det behøver ikke være alt for fint, og svites i olie. Hæld hvidvinen ved og lad det koge indtil peberfrugterne er blevet bløde.
Overflyttes til en minihakker eller stavblendes sammen med ½ dl olivenolie.
Serves over pasta, her sammen med skiver af sprødstegt chorizo.
Etiketter:
Aftensmad,
Opskrifter,
Pasta,
Tilbehør,
Vegetar
tirsdag den 19. november 2013
Morgenmadsinspiration
Her i løbet af efteråret har jeg udviklet en vane med at spise havregrød til morgenmad. Jeg har mødt en del som overhovedet ikke kan få det ned, men jeg synes det er skønt på kølige morgener med et varmt måltid, og så er det supernemt at lave i microovnen.
Jeg tænkte at jeg ville dele nogle af mine favoritkombinationer med jer her. Udgangspunktet er altid 1 dl havregryn til 2 dl vand, et lille drys salt og så koges ca. 2 minutter på højeste effekt i microovenen.
Variationer som jeg er ret glad for inkluderer
- Havregrød kogt med honning, strøet med stykker af mandarin/clementin.
- Grød tilsat en lille skvæt fløde, hvis man lige har en smule i overskud.
- Kogt med tørrede tranebær og mandler
- Havregrød af musli i stedet for havregryn, eller alternativt en blanding af de to.
- Æbler eller blommer kogt med i grøden. Især syrlige madæbler er fantastiske.
- Grød kogt på kokosmælk i stedet for vand.
søndag den 17. november 2013
Marokkansk Inspireret Kalvegryde
Der har været lidt stille her på bloggen i november måned, men det skyldes at begge os bloggere har kastet os ud i et lidt vanvittigt projekt kaldet NaNoWriMo, hvis mål er at skrive en roman på 50.000 ord i løbet af november måned. Den slags tager selvfølgelig en del tid og opmærksomhed, og det er desværre gået lidt ud over frekvensen med hvilken der bliver postet nye ting herinde - men frygt ej, vi lever og spiser stadig!
Denne her gryderet er som titlen indikerer marokkansk inspireret og så er den i øvrigt sammensat af ingredienser jeg lige havde liggende. Kødet er fra en sød nabo, der i anledning af eid forærede os en hel pose kalvekød.
Marokkansk inspireret kalvegryde (4
personer)
2 små løg
3 fed hvidløg
Et par cm frisk
ingefær (alternativt 1 tsk tørret)
500 g kalvesmåkød
½ tsk kanel
½ tsk spidskommen
½ tsk koriander
½ tsk tørret mynte
(kan evt udelades)
Salt og peber
Ca. ½ l
vand/boillion/kalvefond
2 æbler
En håndfuld mandler
10-12 tørrede
abrikoser
5 dl bulgur
1 l
grøntsagsboillion
Et par spsk
citronsaft
Kalvekødet vendes i
et par skefulde hvedemel - når man gør det fungerer det som automatisk jævning
af sovsen.
Løg, hvidløg og
ingefær svites i olie, inden kødet tilsættes og brunes med. Væsken tilsættes
sammen med de forskellige krydderier. Simrer 30-45 minutter indtil kødet er
mørt. Smages til med salt og peber.
Bulguren koges i en
blanding af grøntsagsboullion og citronsaft, ca. 10 minutter.
Æblet skæres i små
tern, mandlerne hakkes og abrikoserne strimles.
Kalvegryden serveres
hen over bulgur og drysses med stykker af æble, abrikos og mandler.
lørdag den 2. november 2013
Knækbrød
Det er blevet yderst moderne at lave sine egne knækbrød med masser af kerner. Og det er da også en ganske nem ting at lave. Jeg benytter mig af denne rigtig gode opskrift. Stykkerne kan også laves mindre så de mere bruges som snack end som knækbrød.
Knækbrød, 2 plader
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 dl hørfrø
3½ dl rugmel (eller hvedemel)
1 tsk bagepulver
2 tsk salt
2 dl vand
1 dl olie
Det hele blandes sammen. Måske skal der tilsættes en smule mere vand, da dejen er meget 'hård' og har svært ved at hænge sammen. Halvdelen af dejen lægges på et stykke bagepapir, et andet stykke lægges oven på, og dejen rulles ud til en firkant i mellem de to stykker papir. Derefter skæres de i passende store stykker. Dette gøres ligeledes med den anden klump dej.
De bages i ovnen ved 200 grader i 15 min.
mandag den 21. oktober 2013
Fiskeboller i krydret kokos
En lille note angående opskrifternes størrelse når jeg skriver indlæg; Det er ofte at jeg angiver mine opskrifter til at række til 3 personer - i den forbindelse bør jeg nok nævne at både kæresten og jeg har en ganske sund appetit, så hvis man har en lidt mere beskeden appetit er der sikkert nok til 4 personer.
Disse fiskeboller i kokos er inspireret af en opskrift i kogebogen Superæne Super Successer, der lige var ved hånden, da jeg havde brug for fifs til, hvad jeg skulle stille op med den laksefars, jeg havde taget op af fryseren. Hvis man har lyst og mulighed kan man også sagtens lave sin egen fiskefars, men nu havde jeg altså lige en færdigrørt en ved hånden.
Fiskeboller i kokos (3 personer)
1 pakke færdiglavet fiskefars
1 dåse kokosmælk
1 løg
3 fed hvidløg
1 rød chilipeber
2 cm frisk ingefær
2 spsk fiskesauce
1 spsk rød karrypasta
salt og peber
Løg, hvidløg og ingefær hakkes fint og steges let i olie. Chilien hakkes, og halvdelen af det svites sammen med løg, mens den anden halvdel røres i fiskefarsen. Herefter tilsættes kokosmælk, fiskesauce og rød karrypasta til løgene i gryden. Sovsen skal gerne have lov at simre en ti minutters tid og derefter smages til med salt og peber.
Herefter formes fiskefarsen til runde 'kødboller', gerne på størrelse med en valnød, men hvis man ikke har så meget tålmodighed (hovsa) kan det også sagtens fungere hvis de er større. Fiskebollerne dumpes i sovsen hvor de koger med indtil de ikke længere er rå i midten, ca. ti minutter.
Serveres med ris og agurkesalat.
lørdag den 19. oktober 2013
Indisk Vintergryde
Nu da efteråret er på vej er det sæson for simremad. Denne ret er en kombination af to forskellige simreretter, indisk curry og rød vintergryde, hvorfor den har fået navnet Indisk Vintergryde. Den har alle de kvaliteter som er med til at nedlægge forkølelser; chili, ingefær og hvidløg og så er det virkelig comfort-food.
Portionen er temmelig stor, og skal laves i køkkenets store gryde, men retten er fryse-egnet. Hvis den skal være vegetarisk kan den serveres med naanbrød, og hvis man er kødspiser smager retten super godt med skiver af sprødstegt chorizo.
Vintergryde
750 g kartofler
1 blomkålshoved
200 g røde linser
3 løg
5 fed hvidløg
1 stor rød chili
4 cm ingefær
1 spsk stærk madras karry
1 spsk garam masala
2 dåser hakkede tomater
1 liter grøntsags boullion
1 citron, skal + saft
2 dl yogurt neutral
Løg og hvidløg hakkes. Chilien skæres i tynde strimler, med kernerne i hvis man kan lide stærk mad, ellers skal de fjernes for at gøre chilismagen mildere. Ingefæren skrælles og rives.
Kartoflerne skæres i små tern på ca. 1 x 1 cm, det er vigtigt at de ikke bliver for store for ellers tager de evigheder om at koge færdig. Blomkålen deles i små buketter.
Løg, hvidløg, chili og ingefær steges i olie. Kartoflerne tilsættes og steges med et øjeblik, herefter tilsættes hakkede tomater og det meste af boullionen. Karry og garam marsala røres med i sammen med blomkål, citron og linser. Det hele simrer løs i ca. 45 minutter til en time indtil kartoflerne er godt møre. Tilsæt eventuelt mere boullion, samt salt og peber efter smag.
Det sidste der røres i er yougurten, som skal i når kartoflerne er mørre.
Etiketter:
Aftensmad,
Opskrifter,
Slowfood,
Vegetar
Lagkage m. chokoladebunde og jordbærmousse
Selvom det ikke er sommer mere, kan man nogle gange få brug for smagen af sommer, bare for at vide at den snart er på vej igen. Og fordi sommermad bare er skønt. Denne ret kan sagtens laves med frosne jordbær. Jeg frøs ikke kagen ned, men puttede i stedet husplads i kagen for at få den stiv i køleskabet. Så den fik fra at være en islagkage til bare en lagkage, men smagte glimrende. Vi havde heller ikke noget kakaopulver, og brugte derfor bare mere mørk chokolade. Billedet viser en kage som er halv portion af opskriften her under, da vi kun var 4 til at spise kagen. Her på billedet er det pyntet med slevplukket blåbær og hindbær fra småland. Kagen er pyntet af en veninde, på flottest vis må man sige. Opskriften er også fra Mad! Hvad skal vi spise i aften? nr. 06 2013. I den oprindelige opskrift skulle man blende bærer og så kun bruge saften, det syntes jeg var synd for bærrene derfor har jeg brugt det hele i min kage, som også vil være den version her under.
Lagkage m. chokoladebunde og jordbærmousse, 8 pers.
3 æg
200 g sukker
50 g smør
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
4 spsk kakao
225 g hvedemel
2 tsk bagepulver
500 g jordbær
200 g sukker
1 vaniljestang
5 dl piskefløde
3 blade husplads
Æg og sukker piskes let og skummende. Smøren og chokoladen smeltes og hældes i æggeblandingen sammen med fløden. Kakao, hvedemel og bagepulver vejes af i en skål og sigtes ned i den våde blanding. Den røres ensartet og hældes i en smurt springform. Den bages 15-20 min til der ikke længere hænger noget ved på mærkepinden. Derefter køler den af i formen.
Hvis jordbærrene er friske renses disse og toppen skæres af, er de frosne er de renset. Jordbær, sukker og vaniljestang blandes i en gryde og bunden dækkes kun lige af vand. Læg husplads i blød i rigeligt vand. Lad den koge 10-15 min. Derefter blendes substansen til en ensartet grød. Gryden tages af varmen og den udblødte husplads blandes i grøden og lad den køle en af. Mens piskes fløden til let skum. Når grøden er kølet så meget af at den ikke smelter flødeskummen blandes de to ting sammen. Den kolde chokoladekage flækkes i to på langs. Bunden lægges igen i bunden af springformen. Halvdelene af jordbærcremen fordeles over bunden den anden chokoladebund lægges oven på. Tilsidst fordeles resten af jordbærcremen over chokoladebunden. Kagen stilles i køleskabet for at køle af og så creme kan stivne.
Lagkage m. chokoladebunde og jordbærmousse, 8 pers.
3 æg
200 g sukker
50 g smør
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
4 spsk kakao
225 g hvedemel
2 tsk bagepulver
500 g jordbær
200 g sukker
1 vaniljestang
5 dl piskefløde
3 blade husplads
Æg og sukker piskes let og skummende. Smøren og chokoladen smeltes og hældes i æggeblandingen sammen med fløden. Kakao, hvedemel og bagepulver vejes af i en skål og sigtes ned i den våde blanding. Den røres ensartet og hældes i en smurt springform. Den bages 15-20 min til der ikke længere hænger noget ved på mærkepinden. Derefter køler den af i formen.
Hvis jordbærrene er friske renses disse og toppen skæres af, er de frosne er de renset. Jordbær, sukker og vaniljestang blandes i en gryde og bunden dækkes kun lige af vand. Læg husplads i blød i rigeligt vand. Lad den koge 10-15 min. Derefter blendes substansen til en ensartet grød. Gryden tages af varmen og den udblødte husplads blandes i grøden og lad den køle en af. Mens piskes fløden til let skum. Når grøden er kølet så meget af at den ikke smelter flødeskummen blandes de to ting sammen. Den kolde chokoladekage flækkes i to på langs. Bunden lægges igen i bunden af springformen. Halvdelene af jordbærcremen fordeles over bunden den anden chokoladebund lægges oven på. Tilsidst fordeles resten af jordbærcremen over chokoladebunden. Kagen stilles i køleskabet for at køle af og så creme kan stivne.
fredag den 18. oktober 2013
Salat Nicoise med tun og æg
Salat Nicoise er en berømt salat fra Nice. Den består primært af frisk grøntsager, med æg og tun. På toppen er en sennepsdressing som smager rigtig godt til. Normalt er jeg ikke specielt glad for sennep, men denne dressing formår kun at få det bedste med af sennepen og ikke mere end det. Den er ideel til varme sommerdage, da den er let og kold. Opskriften er fra bladet Mad! Hvad skal vi spise i aften? nr. 06 2013.
Da jeg ikke er blevet så stor endnu at jeg spiser oliven, blev denne del udladt af retten. Hvis man lader kartoflerne køle af skulle de blive rigtig sunde.
Salat Nicoise m. tun og æg, 4 pers.
200 g kartofler
200 g grønne bønner
2 æg
2 tomater
½ agurk
1 bundt bredbladet persille
200 g tun i olie/vand
2 spsk sorte oliven
2 spsk god mayonnaise
1 spsk dijonsennep
1 dl olivenolie
salt og peber
Kartoflerne koges møre i en gryde i let saltet vand. Lad bønnerne koge med de sidste 5 minutter.
Æggene koges så de er hårdkogte 8-9 min alt efter størrelse. Kartoflerne skæres i stykker og fordeles på et fad med bønner. Hak æggene, skyl tomaterne og skær dem i både. Agurken skyldes og skæres i tern. Persillen hakkes. Æg, tomater, persille og agurk fordeles over kartoflerne og bønnerne på fadet.
Mayonnaise og sennep røres sammen, olivenolien tilsættes lidt ad gangen. Dressingen skal være cremet. Der smages til med salt og peber og serveres til salaten.
Da jeg ikke er blevet så stor endnu at jeg spiser oliven, blev denne del udladt af retten. Hvis man lader kartoflerne køle af skulle de blive rigtig sunde.
Salat Nicoise m. tun og æg, 4 pers.
200 g kartofler
200 g grønne bønner
2 æg
2 tomater
½ agurk
1 bundt bredbladet persille
200 g tun i olie/vand
2 spsk sorte oliven
2 spsk god mayonnaise
1 spsk dijonsennep
1 dl olivenolie
salt og peber
Kartoflerne koges møre i en gryde i let saltet vand. Lad bønnerne koge med de sidste 5 minutter.
Æggene koges så de er hårdkogte 8-9 min alt efter størrelse. Kartoflerne skæres i stykker og fordeles på et fad med bønner. Hak æggene, skyl tomaterne og skær dem i både. Agurken skyldes og skæres i tern. Persillen hakkes. Æg, tomater, persille og agurk fordeles over kartoflerne og bønnerne på fadet.
Mayonnaise og sennep røres sammen, olivenolien tilsættes lidt ad gangen. Dressingen skal være cremet. Der smages til med salt og peber og serveres til salaten.
Etiketter:
Aftensmad,
Frokost,
Opskrifter,
Salater
lørdag den 12. oktober 2013
Jordskokkesuppe
Dette er et tidspunkt hvor jeg gerne vil slå et slag for to af mine yndlingsting, den ene en ny yndling og den anden en gammel favorit. For at starte med den gamle, så er suppe en fantastisk vinterspise, som er nem at lave til to dage og som er billig. Sidste år gik jeg en lille smule suppe-amok, så jeg har droslet ned hen over sommeren, men nu er det jo efterår og dermed suppetid.
Det andet jeg gerne vil slå et slag for er noget jeg for nyligt har fået øjnene op for; sønderjyske kålpølser. Det lyder mere robust end romantisk, og det er faktisk også en god karakteristik. Men ud over at være robuste er det også bare fantastiske. De klædte denne jordskokkesuppe rigtig godt og jeg har tidligere brugt dem til fx flødekartofler, som de også var gode til.
Jordskokkesuppe (3 personer)
400 g jordskokker
300 g kartofler
2 æbler
1 stort løg
4 fed hvidløg
1 liter boullion
1 dl fløde
salt og peber
Løgene og hvidløgene skæres i stykker - ingen grund til at være for omhyggelig med at gøre stykkerne pæne - og steges i olie. Jordskokker, kartofler og æbler skæres i tern og steges med et øjeblik sammen med løg. Grøntsagerne dækkes med boullion og koger indtil de er møre.
Suppen blendes, fløden tilsættes og den smages til med salt og peber.
Jeg serverede min jordskokkesuppe med brune champignoner og ristede stykker af kålpølser.
torsdag den 10. oktober 2013
At snitte kål fint
Jeg kommer fra et hjem hvor vi elsker kål. Og vi elsker salat. Og vi elsker at det er snittet rigtig fint. Dette er der flere grunde til. Den første er at det ikke er ret charmerende at der stritter kål og slat ud af munden på en når man tygger salaten. Det ud over er det meget svært at få store stykker kål op på gaflen. Der ud over er det i samme omgang rigtig svært at få alle salatens dele op på gaflen for at få en kombineret smagsoplevelser.
Der er så nogle der ville pege på at salaten ser mere delikat ud når kålen er snittet større. For mig ser det ens ud så jeg fortrækker det småt.
Det næste er så at når jeg står og snitter min kål småt bliver jeg altid spurgt om hvordan jeg gør, og folk er vildt imponeret. Men egentlig er det ikke så svært. Så her kommer en kort gennemgang med billeder af hvordan man nemt og hurtigt snitter kålen fint.
Først tager du en skarp kniv, et skærebræt og et hvidkålshoved. Dernæst flækker du hovedet i to halve. Der næst deler du den halve en gang til. Du har nu 4 kvarte stykker hvidkålshoved.
Der er så nogle der ville pege på at salaten ser mere delikat ud når kålen er snittet større. For mig ser det ens ud så jeg fortrækker det småt.
Det næste er så at når jeg står og snitter min kål småt bliver jeg altid spurgt om hvordan jeg gør, og folk er vildt imponeret. Men egentlig er det ikke så svært. Så her kommer en kort gennemgang med billeder af hvordan man nemt og hurtigt snitter kålen fint.
Først tager du en skarp kniv, et skærebræt og et hvidkålshoved. Dernæst flækker du hovedet i to halve. Der næst deler du den halve en gang til. Du har nu 4 kvarte stykker hvidkålshoved.
Hold nu kålen som vist på det første billede. Og skær herefter helt tynde skiver af kålen. Dette kan godt være lidt svært i starten, men med lidt øvelser skal det nok komme. Skær hele den kvarte på denne måde fra begge sider. Nu ender du op med en hel masse tynde strimler af kål.
Snit nu kålen på tværs af de lange strimler og lidt på tværs så de til sidst er så småt som vist på det sidste billede. Herefter burde du havde dejlig fint snittet hvidkål der er lige til at spise.
mandag den 7. oktober 2013
Chicken Marsala
Chicken Marsala er et af de mest himmelske retter jeg nogensinde har spist. Helt ærligt. Det tager noget tid at lave, og man skal ud og investere i en god marsala vin, men det er bare det hele værd når man sætter gaflen i de lækreste champignon, svømmende i en lækker, lækker sovs.
Første gang jeg fik Chicken Marsala var hos en veninde i Viborg, og det var hele den tre timer lange stående togtur værd. Siden da har jeg lavet det flere gange og også videreudviklet lidt på konceptet fx ved min Marsalapasta med svampe. Men originalen er nu engang så fantastisk, at jeg godt kan forstå hvorfor hovedpersonen i en af mine yndingsromancer (Min Dobbs i Jennifer Crusie's Bet Me) spiser det mindst en gang om ugen.
Her kommer opskriften, tilvirket fra den altid geniale Smitten Kitchen. Det bemærkes at mængden af champignon virker fuldstændig vanvittig men de synker meget sammen, så det er virkelig nødvendigt med i hvert fald et halvt kilo.
Chicken Marsala (3 personer)
3 kyllingebryster
500 g champignon
1 stort løg
1½ dl marsala vin
2 dl kyllingefond eller boullion
olivenolie og smør til stegning
salt og peber
et par spiseskefulde hvedemel
Kyllingerne bankes og vendes i hvedemel. De brunes på panden i en blanding af smør og olivenolie, og overføres til en tallerken.
Champignong skives og løget skæres i halvmåner. Begge dele lægges på panden hvor kyllingerne før var. Her steger de indtil det væske champignonerne afgiver er næste væk. Når det sker tilsættes marsalaen. Igen venter man indtil næsten al væsken er fordampet inden man tilsætter kyllingefonden. Dette er også et godt tidspunkt at lægge kyllingerne tilbage på panden så de kan blive gennemstegt (eller siger man gennemkogt?)
Når næsten al væsken er forsvundet er retten klar til servering. På dette tidspunkt kan man eventuelt røre en klat smør i. Alts hvis det lige skal være ekstra godt.
Jeg plejer at servere min chicken marsala med fuldkornspasta og en grøn salat.
søndag den 6. oktober 2013
Chris' Chokoladekage
Når der er Vild Med Dans er der dømt råhygge, og i fredags inviterede jeg en veninde og hendes kæreste forbi for at se programmet. I den anledning var det kun passende med et stykke kage til. Da min veninde havde ønsket noget enkelt som en chokoladekage gik jeg i opskriftgemmerne og fandt denne skønherlighed frem. Det er faktisk et under at jeg har kunnet glemme den, for den er virkelig dejlig og holder sig super lækker, også når den ikke er nybagt længere.
Opskriften har jeg fra en af Forlaget Tellerups bogklubmedlemmer og den findes både i en stor udgave som passer til ovnens dybe bradepande og i en mindre som passer bedre i en lille bradepande eller en stor springform. Jeg skriver den lille portion med mængderne for den store i parantes bagefter.
Chris' chokoladekage
360 g sukker (900 g)
4 stk. æg (10. stk.)
4. tsk. vaniljesukker (10 tsk.)
130 g hvedemel (325 g)
60 g kakao (150 g)
200 g margarine (500 g)
Evt. valnødder
Margarine smeltes. Sukker, vaniljesukker og æg piskes sammen. herefter sigtes mel, bagepulver og kakao i æggeblandingen og margarinen røres i. Hvis du bruger valnødder, så tilsættes de til sidst.
Fyldes i en form der er smurt med margarine og drysset med sukker.
Bages ved 200 grader i ca. 20 minutter.
lørdag den 5. oktober 2013
Grøntsagspandekager
Små tykke pandekager, også kaldet fritters, lidt a la amerikanske pandekager, bare med grøntsager som det primære fyld. Man kan bruge nærmest en hvilken som helst slags grøntsager. Her har jeg brugt broccoli og squash, fordi det var det der lige fandtes i min søsters køleskab da jeg skulle lave mad. Jeg kunne også godt forestille mig at de ville være gode med fx kartofler, men så skulle man nok være ekstra omhyggelig med at få dem gennemstegt.
Her er pandekagerne serveret med kogt landskinke.
Grøntsagsfritters (2 personer)
2 forårsløg
110 g squash
110 g brocoli - kogt
Salt & peber
1 dl mel
1 æg
½ tsk bagepulver
Squash rives, og broccolien hakkes i små stykker. Forårsløg skæres i tynde ringe. Grøntsagerne blandes med mel, bagepulver og æg og krydres med salt og peber.
Blandingen sættes i toppe på panden. Når de har stegt nogle minutter vendes de med en paletkniv og steges på den anden side. Her må man gerne sørge for at mase dem godt flade og så ellers give dem god tid til at stege igennem.
onsdag den 25. september 2013
Tærte med tomat og squash
Nu er tærter jo ganske standart herhjemme, men dette var alligevel en ny kombination som jeg kom på og måtte prøve. Man skal være lidt opmærksom på tomaterne fordi de væsker en del, og det kan få tærten til at blive vandet, men hvis man sier det væske fra som man kan, så går det alligevel. Min blev i hvert fald lækker og sprød.
Tærtebund (ca. 26 cm) 90 g grahamsmel
100 g hvedemel
1 tsk salt
100 g margarine
½ dl koldt vand
Bland de to typer mel og salt, og smulder margarinen heri, indtil det ligner lidt havregryn. Dejen samles ved hjælp af vandet. Det er vigtigt at den ikke æltes for meget, da margarinen gerne skulle ligge i korn i dejen, således at den bliver flaget og lækker når den er bagt.
Smør formen med en smule olie. Dejen rulles ud indtil den passer i tærteformen, der må gerne lige være en halv centimeter der hænger over kanten så den ikke glider ned under bagning. Prikkes med en gaffel og forbages ved 175 g i ca. 10 minutter. Eller sæt den i en kold ovn og giv den 15, det plejer jeg at gøre.
Fyld
1 squash
4 store tomater
1½ dl cremefraiche eller fløde 3 æg salt og peber
ca. 100 g feta
Skær squash og tomater i små tern og sauter dem på panden. Si overskydende væske fra.
Når tærtebunden er forbagt, tages den ud af ovnen og squash/tomat fyldet fordeles i den, fetaosten smuldres og dryssen over tærten. I en skål blandes cremefraiche, æg, salt og peber, og dette hældes over tærten.
Færdigbages ved 175 grader i ca. 20-25 minutter til toppen er gylden.
Serveres med en 'salat' af bagte rødbeder og blommer med et skvæt hindbæreddike over.
tirsdag den 24. september 2013
Blondies med karamel
Okay, så jeg er måske lidt gået i karamel mode. Sandheden er at jeg ikke har gået og lavet nyt karamel hele tiden, jeg har simpelthen startet ud med en stor portion og blevet ved med at bruge af den.
Denne plade blondies valgte jeg at peppe op med stykker af caramel, der smelter ned i dejen når den bages og danner små sprøde brønde.
Opskriften er tilvirket fra Leila Lindhold One More Slice.
Blondies (1 bradepande)
450 g blødt smør
2 dl sukker
3 dl brun farin
1 spsk vaniljesukker
6 æg
7½ dl hvedemel
1 spsk bagepulver
1 tsk salt
300 g hvid chokolade
Karamel
1 3/4 dl sukker
3 spsk smør
3 spsk fløde
et nip salt
Sukkeret smeltes i en gryde indtil alle klumper er opløst. Derefter røres fløde, smør og salt i. Karamellen skal koges ca. 10 minutter eller indtil man fornemmer at konsistensen er blevet tykkere, og spredes på et stykke bagepapir hvor det køler af indtil det kan skæres i små firkanter.
Sukker, smør og æg piskes lyst og skummende. Hvedemel, salt og bagepulver blandes og vendes i dejen sammen med den groft hakkede chokolade.
Fyldes i en bradepande - den dybe der passer i ovnen er nogenlunde passende - og små stykker karamel strøs over. Bages ved 175 grader i ca. 25 minutter.
Abonner på:
Opslag (Atom)