søndag den 24. marts 2013

Baklava


Sammen med den fine græske middag, skulle der selvfølgelig også være en græsk dessert. Da denne er den eneste jeg kender, var det et ret nemt valg. Lag af filodej med nødder og sukkerlage, det lyder da også ret lækkert, ikke?
For at give noget modspil til den meget søde kage, serverede jeg den med jordbær og en nem vaniljecreme af tyrkisk yoghurt og vaniliesukker. Men hvis man er lidt en sukkergris kan den godt spises alene. Så skal jeg i øvrigt lade det være usagt hvorvidt jeg hører til i den kategori eller ej. 
Traditionelt skal den laves med hakkede valnødder, men jeg lavede den med en blanding af valnødder, hasselnødder og mandler og det blev rigtig godt. 

Baklava (nok til 8)
530 g nødder
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt allehånde
1 spsk sukker
2 spsk smeltet smør
1 spsk olivenolie
16 plader filodej

Sirup:
2½ dl sukker
1½ dl vand
3 nelliker
3 tsk citronsaft

Siruppen koges i en lille gryde hvor alle ingredienser tilføjes med det samme. Massen skal koge ca. 10 minutter og derefter køle af. 
Pensel sider og bund i et ovnfast fad på ca. 18 x 28 cm med smør eller olie. Hak nødderne fint og bland dem med krydderier og sukker, blandingen skal deles op i 3 portioner. Filodejen pensles med olie/smør og foldes sammen på midten. Pladen lægges i fadet og kanterne skæres til. Dette gøres med yderligere 3 plader, sådan at der i alt er 4. Så fordeles 1/3 af nøddefyldet derpå, og yderligere 4 filodejsplader lægges ovenpå, så endnu et lag fyld, filodej, fyld og slut af med et lag filodej. Overfladen pensles med olie/smør og der skæres et par dybe ridser i kagen inden den bages ca. 30 minutter ved 180 grader.
Når kagen kommer ud af ovnen hældes siruppen hen over den, mens kagen stadig er varm. Den skal dog helst være kold før man forsøger at skære den i firkanter og servere den.  

2 kommentarer:

  1. Uh! Den må jeg prøve, håber den smager ligesom dem vi smagte i Albanien for de var bare gode!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det skulle være en kage som spises i hele den region, så det kan sagtens være! De er i hvert fald super gode.

      Slet