søndag den 24. marts 2013

Græsk Middag
Endnu en lørdag aften, endnu en gæstemiddag, denne gang med et græsk tema. Da jeg sad i toget hjem fra arbejde fredag eftermiddag, 50 minutter forsinket og placeret midt i noget der mest af alt mindede om en militærlejr, vidste jeg endnu ikke hvad jeg skulle lave af mad til denne lejlighed, men et sted omkring Lunderskov kom det til mig.
Ærligt talt er jeg ikke klar over om dette er den type græsk mad man ville kunne få i Grækenland, men det var i hvert fald godt, og fik ros af gæsterne, så det har været en success uanset hvad. De forskellige komponeneter er et græsk farsbrød, græske kartofler og tzatiki, sammen med en grøn salat med avocado og jordbær, som der dog ikke kommer en opskrift på. Farsbrødet er inspireret af Karolines Kogebog 2, men de andre dele er fra hukommelsen.

Græsk farsbrød (4 personer)
Fars:
500 g oksekød eller lammekød
1 dl couscous
1 dl mælk
1 æg
Salt & peber
Fyld:
1 løg
3 fed hvidløg
150-200 g fetaost
2 spsk hakket persille

Farsen blandes. Feta, hvidløg og løg hakkes i en minihakker hvis man har sådan en, og ellers bare i hånden. Fordel halvdelen af farsen i bunden af et ildfast fad, læg derefter fyldet på midten og fordel den anden halvdel af farsen på toppen, sådan at fetafyldet er godt pakket ind.

Bages ca. 40 minutter ved 180 grader.

Græske Kartofler
Kartofler
Olie
Citronsaft
Hvidløg
Oregano
Salt & peber

Kartoflerne skæres i både eller hvilken form man nu foretrækker. Jeg finder det nemmest at putte dem i en plastikpose og så tilføje de restere ingredienser hvorefter man ryster posen. På den måde bliver krydderierne og olien pænt fordelt.
Fordeles på en bageplade og bages ca. 35 minutter ved 180 grader.

Tzatiki
Et par dl græsk eller tyrkisk yoghurt
1 agurk
1 spsk olivenolie
1 tsk hvidvinseddike
1 tsk salt
Hvidløg efter behag

Flæk arguken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Herefter kan man enten rive den eller skære den i små tern. Yoghurt blandes med olie, eddike, salt og hvidløg, smag på den og tilføj mere af en af delene alt efter hvordan du foretrækker din tzatiki. Når yoghurten er tilpas blandes agurkerne i. Kan serveres med det samme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar